Основне информације

Референт за студије II циклуса

Канцеларија референта за студије II циклуса даје информације о упису, организацији и току студија.

Радно вријеме: понедјељак – петак, 8-16 сати

Телефон: +387 51 221 871

Имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Студијски програми другог циклуса

На Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци организује се настава на четири студијска програма другог циклуса:

  • Рачунарство и информатика,
  • Електроника и телекомуникације,
  • Електроенергетски и индустријски системи и
  • Дигитално емитовање и широкопојасне технологије.

Трајање студија

Други циклус студија на свим студијским програмима траје једну годину (2 семестра).

Звање које се стиче

У току другог циклуса студија на Електротехничком факултету студент стиче 60 ECTS бодова. По завршетку другог циклуса студија, заједно са првим циклусом студија, студент остварује укупно 300 ECTS бодова и стиче звање мастер електротехнике (300 ECTS) са назнаком студијског програма, односно, мастер дигиталног емитовања и широкопојасних технологија (300 ECTS).

Услови за упис на студијски програм

На студијски програм II циклуса се могу уписати кандидати који су на првом циклусу студија на Електротехничком или неком другом сродном факултету одговарајућег студијског програма стекли најмање 240 ECTS бодова. Додатни услови су дефинисани одговарајућим студијским програмом (више о условима уписа на ІІ циклусу студија Електротехничког факултета овдје.

Кандидати који су на Електротехничком факултету у Бањој Луци или другом сродном факултету студирали по наставном плану прије увођења система ECTS бодова, или су завршили први циклус студија по ECTS систему на другим факултетима из сродних области, могу захтијевати да Електротехнички факултет изврши вредновање наведених студија и остварених резултата студирања у еквивалентан број ECTS бодова по наставном плану и програму Електротехничког факултета.

Начин оцјењивања

У складу са Статутом Универзитета студенти се оцјењују оцјенама од 5 до 10. Пролазне оцјене су од 6 до 10:

  • 10 – одличан - изузетан (91-100 бодова),
  • 9 – одличан (81-90 бодова),
  • 8 – врло добар (71-80 бодова),
  • 7 – добар (61-70 бодова),
  • 6 – довољан (51-60 бодова) и
  • 5 – није положено (0-50 бодова).

Услови за завршетак студија

Студент стиче право да пријави тему за израду мастер рада када стекне најмање 20 ECTS бодова кроз положене испите на II циклусу студија. Више о процедури пријаве, израде и одбране мастер рада могу се пронаћи овдје.

Међународна мобилност

Електротехнички факултет учествује у програмима за међународну размјену студената као што је Еразмус+ , али и пројекти билатералне сарадње  који омогућавају размјену студената са партнерима из програмских земаља. Путем ових програма студентима се пружа прилика да одређени период студирају у високообразовним институцијама у иностранству по свом избору. По повратку у матичну институцију школовања студентима ће се признати резултати и постигнућа остварена у иностранству: период размјене, положени испити, остварени ECTS бодови и оцјене које је студент остварио у току размјене.

Могућности за наставак студија

Дипломирани инжењери који су завршили  студиј другог циклуса могу студиј наставити на трећем циклусу студија, у складу са условима за упис на одговарајући студијски програм трећег циклуса.

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2021