Студентско организовање

Студентско организовање је један од саставних дијелова студентског живота. То је процес у којем студенти брину о правима и интересима студената, о квалитету наставног процеса, о студентском стандарду, остваривању студентских права и другим питањима важним за студенте. На Универзитету у Бањој Луци студенти су организовани у разне студентске организације, било да су то студентска представничка тијела, или струковне организације или савези студената.

Два најважнија студентска тијела за студенте Електротехничког факултета су Савез студената и Студентски парламент. Студенти Електротехничког факултета имају три представника у Студентском парламенту, који штите и заступају интересе студената Електротехничког факултета.

 

EESTEC

Electrical Engineering STudents’European assoCiation (удружење студената електротехнике Европе – у даљем тексту EESTEC) је организација студената електротехнике са европских универзитета, института или техничких школа. Локални комитет организације EESTEC са сједиштем у Бањалуци примљен је у пуноправно чланство на Конгресу организације EESTEC у Београду у априлу 2004. године. EESTEC Локални комитет Бања Лука је регистрован у Основном суду у Бањој Луци у децембру 2005. године као непрофитна студентска организација уз несебичну финансијску помоћ руководства Електротехничког факултета у Бањој Луци. Сједиште организације је на ЕТФ-у у Бањој Луци у улици Патре 5. Организују Soft Skills academy, као и различите радионице на тему ICT-а (Linux dani, World of Networks  итд.).

 

САВЕЗ СТУДЕНАТА

Као базна станица на путу ка студентском организовању јесте Савез студената Електротехничког факултета. Примарна функција Савеза студената и његових органа и руководства јесте да буде лидер и да са пуним капацитетом представља и заступа интересе и права студената ЕТФ-а, како на матичном факултету, тако и шире. 

Студенти ЕТФ-а имају своје представнике у Научно-наставно вијећу факултета, који учествују у раду факултета и свим процесима одлучивања. Секундарне функције Савеза студената јесу интерна и екстерна комуникација, побољшање студентског стандарда на факултету, едукација студената, и пре свега једна од најважнијих јесте организација и одлазак наших студената на Електријаду – скуп студената електротехнике. Неопходно је истаћи да наши студенти последњих година постижу запажене резултате, како у спортским дисциплинама, тако и у научним дисциплинама.

Више информација на званичној презентацији Савеза и Facebook страници

 

Student Tech club 

Student Tech Club (STC) на Електротехничком Факултету је настао као идеја представника Microsoft Student Partner програма. Циљ постојања ове корисничке групе је окупљање талентованих студената, жељних додатног знања из информационих технологија које не покрива факултет. Такође, STC је у протеклих 4 година колико постоји, организовао предавања врхунских ИТ стручњака. Неки од њих су: Спасо Лазаревић (MVP za C#), Томислав Бронзин (МВП за MVP za Office 365, регионални директор Microsoft Хрватска), Енис Шахиновић (Microsoft БиХ) и Раденко Зец (Lanaco).

Microsoft Student Partner програм је глобалног карактера што значи да студенти широм свијета могу аплицирати за њега на свом матичном факултету. Једини услов је да тај факултет буде технички. Бенефити овог програма су велики:  приступ бесплатним алатима и ресурсима за учење, присуство свим регионалним Microsoft конференцијама, нова познанства у ИТ свијету, пословне прилике, итд. На нашем факултету такође можете аплицирати за овај програм тако што ћете контактирати представника Microsoft Student Partner програма. 

Додатне информације о доступне су на званичној презентацији и на Facebook групи.

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2021