О Факултету

Електротехнички факултет у Бањалуци се развио из Електротехничког одсјека Техничког факултета у Бањалуци, основаног 1962. године. Крајем седамдесетих година, и почетком осамдесетих, нарасле су потребе за инжењерима електротехнике и за одвајањем Електротехничког одсјека у посебан факултет. Збор радника Елекротехничког одсјека Техничког факултета донио је дана 12.02.1975. године Одлуку о издвајању Одсјека из састава Техничког факултета. Скупштина тадашње СР Босне и Херцеговине дала је сагласност на Одлуку о издвајању, дана 28.03.1975. године. 

Као датум оснивања Електротехничког факултета у Бањалуци узима се 24.11.1962. године, дан када је Народни одбор среза Бањалука донио Одлуку о оснивању Техничког факултета са Одсјеком за електротехнику. Сљедеће године је почео са радом и Технолошки Одсјек. Те школске 1962/63. године уписано је 113 студената од којих је 48 дипломирало. Касније се повећао број уписаних студената, тако да се годишње, у просјеку , уписивало око 200 студената. 

У току рада Електротехничког факултета, наставни планови и програми су се мијењали и прилагођавали насталим потребама привреде и достигнућима у науци. Развој наставног процеса одвијао се на два одсјека: Одсјек за електронику и комуникације и Одсјек за рачунарску технику и аутоматику. Од школске 1994/95. године почео је са радом и Одсјек за електроенергетику. Студије на Електротехничком факултету су организоване по моделу европског преноса бодова (ECTS) и одвијају се на 3 циклуса.

Студијски програми I и II циклуса су:

  • Рачунарство и информатика
  • Електроника и телекомуникације
  • Електроенергетски и индустријски системи

Студијски програм III циклуса је:

  • Информационо - комуникационе технологије 

У периоду од оснивања до данас број уписаних студената је варирао од 120 до 550. У протеклој години дипломирала су 64 студента, док је укупно до сада дипломирало преко 2000 студената.

Наставни процес изводи преко 40 наставника и сарадника који су у сталном радном односу на универзитету у Бањој Луци и већи број наставника са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, Електротехничког факултета у Београду, Факултета техничких наука у Новом Саду, Електронског факултета у Нишу, Факултета за рачунарство и информатику у Љубљани, Универзитета у Падерборну и Малардален универзитета, као и других факултета и универзитета.

УНИБЛ

Актуелно

MAJ
2023
  Упис 2023/24

Конкурс за упис у академску 2023/2024. биће објављен 7. 6. 2023. године.
Више информација можете пронаћи овдје.

Актуелно

MAJ
2023

Припремна настава 2023

Припремна настава за упис на Електротехнички факултет почиње 4. марта 2023. године. Више информација можете пронаћи овдје

Актуелно

MAJ
2023
  Актуелне новости

Линк за праћење јавних одбрана завршних радова можете пронаћи овдје

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2021