Представљена апликација ЈАТОЛОГ

У Музичком павиљону, у парку Петар Кочић у Бањој Луци, 13. 6. 2018. одржана je свечана промоција Web и Android апликације ЈАТОЛОГ која представља јединствен спој језичке културе и дигиталног доба.

Апликација ЈАТОЛОГ креирана је у сврху јачања и очувања језичке вриједности кроз дигиталну писменост 21. вијека. У апликацију је уграђено преко 4.000 ијекавских облика ријечи, а у резултатима конверзије приказани су извор, као и примјер употребе наведене ријечи, а ту је и могућност пријаве грешке. Корисници имају опцију и да сами предложе необрађене ријечи у ијекавском облику, које се након провјере администратора укјучују у базу апликације. У "Јатологу" су наведена и правила по којима се екавица пребацује у ијекавицу, а ријечи се могу уносити на ћирилици и латиници.

Посјетиоци су имали прилику да се упознају са радом и функционалностима ове апликације, начином израде, те вриједностима које пружа а које су исказане кроз синергију језичке културе, традиције и информационих технологија.

Апликацију су израдили студенти завршних година Електротехничког факултета и Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци у оквиру LANACO студентске праксе, а под менторством Удружења лектора Републике Српске и стручњака компаније LANACO.Успјешно удруживање студената различитих образовних праваца може да постане примјер другима, што нам показују управо ови млади људи који су утрошили 150 часова за израду ове апликације.

Web апликација је потпуно бесплатна и доступна путем адресе www.jatolog.udruzenjelektorars.com. Верзија за Android уређаје је постављена и чека верификацију Google Play Store.

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2017