Други јавни позив за учешће у пројекту Подршка за покретање STARTUP-a из области IT-a

Град Бања Лука, Градска развојна агенција (CIDEA) и Иновациони центар Бања Лука (ИЦБЛ) у оквиру пројекта EU4Business – за конкурентну и иновативну домаћу економију кога финансира Европска унија у БиХ, а реализују GIZ, UNDP и MOR позивају младе особе, старости од 18 до 35 година, да се пријаве за учешће на пројекту јачања предузетничких компетенција и покретања STARTUP-а из области информационих технологија и дигиталних и креативних индустрија које имају примјену у IT.

Циљ пројекта

Главни циљ пројекта “Подршка за покретање STARTUP-а из области IТ-а” је допринијети повећању запошљивости међу младима јачањем предузетничких компетенција и стварање услова за њихово самозапошљавање. Пројектом је планирано организовање обука из предузетништва за 100 кандидата, који ће израдити пословне планове за своје идеје и исте моћи да кандидују за финансијску и нефинансијску подршку. чиме се стварају услови за повећање броја нових предузетника и нових радних мјеста. У првом кругу обуку је прошло 40 кандидата и изабрано 8 пословних идеја, док ће у наредна два бити одабрано још 60 кандидата за обуке, а 12 њих ће добити даљу менторску и финансијску подршку.

Циљна група - Овај јавни позив је отворен за пријаве:

    Физичким лицима старости од 18 до 35 година

Услови за учешче:

    Да имате пословну идеју коју желите да покренете из области информационих технологија и дигиталних и креативних индустрија које имају примјену у IТ.
    Да региструјете властито ММСПП (Микро, мало или средње предузеће или предузетник) на територији града Бања Лука

Очекивани резултати

    Учесници/е пројекта ће унаприједити своја знања и вјештине о фазама пословног планирања, маркетинга и потребних предузетничких вјештина.
    Након процјене израђених пословних планова, планирано је да се успостави 20 startup-а којима ће се пружити финансијска и нефинансијска подршка (грант средства, менторинг и обуке).

Садржај подршке – Учешће у пројекту “Подршка за покретање STARTUP-а из области IТ-а” подразумијева:

    Обуку „Како покренути посао“ (SYB - Start Your Business) - намијењена потенцијалним предузетницима који желе да покрену стартуп и већ имају конкретну пословну идеју. Курс је спој обуке, рада на терену и подршке након курса; полазницима помаже да процијене да ли су спремни да покрену посао, припреме план пословања и оцијене његову одрживост.
    Наставни материјал за наведене обуке.
    Радионицу „Од идеје до успјешног бизниса и велике групације“

Након обуке, посебна стручна комисија ће, на основу квалитета идеје и пословног плана, а према унапријед дефинисаним критеријима, одабрати још 12 пословних идеја према броју освојених бодова, које ће финансијски подржати са грантовима у износу до 10.750 КМ по пројектној идеји.

Најбоље оцијењене пословне идеје ће добити и:

    Менторску подршку приликом регистрације и почетка пословања
    Техничку подршку приликом развоја производа и/или услуге; (ЕТФ Бања Лука)
    Обезбијеђен бесплатан канцеларијски простор у трајању од једне године у инкубатору Иновационог центра Бања Лука (ИЦБЛ);
    Семинар „Трендови у IТ сектору“;
    НЛП семинар – Неуролингвистичко програмирање, модел за самомотивацију.

 

Временски оквир

Обуке за 60 кандидата, 2 групе по 30 учесника ће бити организоване од октобра/новембра до најкасније децембра 2020. године, а одржаваће се путем платформе ЗООМ.

Поступак пријаве

Пријаве (линк на пријавни формулар на нашем сајту и сајту партнера) https://bit.ly/3cHVeCe се могу попунити директно на обрасцу или у просторијама Градске развојне агенције Бања Лука на адреси Јосифа Панчића 8.

Рок за подношење пријава је 25 дана од дана објављивања јавног позива.

Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити предмет разматрања.

За сва додатна питања можете се обратити лично у Градској развојној агенцији Бања Лука или путем е-маил адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2017