Електротехнички факултет освојио друго мјесто на 59. међународном студентском такмичењу Електријада 2019

На 59. међународном студентском такмичењу Електријада 2019, које је 18-23. маја одржано у Сунчевом Брегу у Бугарској, у конкуренцији девет факултета из региона (Електротехнички факултет у Београду, Електронски факултет у Нишу, Факултет техничких наука у Новом Саду, Рачунарски факултет у Београду, Војна академија у Београду, Фaкултет електротехнике у Тузли, Факултет техничких наука у Чачку и Технички факултет у Битољу), Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци освојио је друго мјесто у генералном пласману у научним дисциплинама.

Студенти Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци учествовали су на такмичењима из 13 научних дисциплина.

Побједничка постоља заузеле су екипе у сљедећим дисциплинама:

  • Теорија електричних кола – прво мјесто (чланови екипе: Бојан Дерајић, Дајана Јованић, Маја Трнинић; вођа екипе: Вања Старчевић).
  • Математика 2 – друго мјесто (чланови екипе: Бојан Дерајић, Дајана Јованић, Дејан Гутић; вођа екипе: Душан Бајовић).
  • Анализа електроенергетских система – друго мјесто (чланови екипе: Бојан Лазић, Дарко Карлица, Никола Суботић; вођа екипе: Бојан Ерцег).
  • Обновљиви извори енергије – друго мјесто (чланови екипе: Недељко Дујаковић, Бојан Николић, Војислав Кајтез; вођа екипе: Предраг Мршић).
  • Електричне машине – треће мјесто (чланови екипе: Романела Лајић, Зоран Дукић, Борислав Вујић; вођа екипе: Немања Китић).
  • Математика 1 – треће мјесто (чланови екипе: Бојан Дерајић, Саша Шукало, Бојан Булатовић; вођа екипе: Душан Бајовић).

Изузетне резултате остварио је студент друге године Бојан Дерајић, који је учествовао на три такмичења на којима је освојио два прва мјеста (Теорија електричних кола и Математика 2).

Сјајни су били и Александар Јелић (прво  мјесто из Математике 1), Жељко Лојић (прво мјесто из Објектно оријентисаног програмирања), Бојан Лазић (прво мјесто из Анализе електроенергетских система) и Дајана Јованић (друго мјесто из Теорије електричних кола).

Наставници и сарадници са Електротехничког факултета дали су допринос организацији такмичења у научном дисциплинама на Електријади 2019 кроз припрему задатака и студената за такмичења, те кроз дежурства на такмичењима и оцјењивање студентских радова.

Проф. др Дражен Брђанин, координатор екипа Електротехничког факултета, истакао је да је Факултет ове године имао рекордан број учесника на Електријади - преко 120 студената, асистената и професора, који су одушевљавали све учеснике Електријаде својим одличним резултатима и истинским колективним духом.

- Резултати које су студенти нашег факултета остварили на овогодишњој Електријади најбољи су у поратном периоду, а вјероватно и у историји Електријаде. – нагласио је проф. Брђанин.  

Електротехнички факултет је оствареним успјесима својих такмичара и овај пут доказао да заузима високу позицију међу регионалним високошколским установама.  Такође, наставници, сарадници и студенти нашег факултета учешћем на Електријади имају јединствену прилику да се упознају са представницима регионалних факултета, као и да остваре и прошире сарадњу са другим високошколским установама.

Честитамо свим такмичарима на оствареним резултатима!

 

 

 

 

 

 

 

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2017