Студенти Електротехничког факултета Бањалука у посјети компанији Мтел

У склопу сарадње између компаније Мтел и Електротехничког факултета Бањалука, студенти факултета су 18.јануара ове године  посјетили компанију Мтел. Доц. др Митар Симић и група од 25 студената прве и друге године у просторијама компаније (ТК Центар) присуствовала је занимљивом предавању.

Током посјете, поред општег увода о компанији и окружењу у којем инжењери електротехнике у Мтелу раде, студенти су имали прилику да чују нешто више о теми - IoT сервиси базирани на LoRa LPWAN технологији. Тема предавања је  обухватала:

  • Опис LPWAN технологије и начин имплементације у зависности од начина преноса података у RF спектру
  • LoRa LPWAN мрежа – архитектура мреже, кориштени RF спектар, класе уређаја и сигурност података
  • Примјена IoT сервиса за креирање “Smart City-a” (управљање јавном расвјетом, јавним градским саобраћајем, паметни паркинг итд)

Након овог предавања, представљен је је IoT практични дио:

  • Преглед постојећих рјешења на тржишту
  • Hobby IoT
  • Примјери HW и SW

Такође, студенти су имали прилику да упознају компанију Мтел и кроз причу о корпоративним вриједностима, мисијом, визијом, као и чињеницама зашто је Мтел право мјесто за њихов будући професионални и животни развој.
Ова посјета је свакако имала за циљ, поред поменутог предавања и јасно преношење поруке да им Мтел као компанија стоји на располагању у сваком смислу њиховог професионалног развоја и интересовања, путем стипендија, праксе, те на крају и евентуалног запослења.
Предавачи су били запослени из Дирекције за технику Мтела, Функција планирања и изградње : Александар Веселиновић, Лејла Хујдур, Саша Салапура, те Јелена Војиновић из Сектора за људске ресурсе Мтела.

 

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2017