Студенима Универзитета у Бањој Луци који немају приступ интернету, у наредном периоду  биће омогућен бесплатан приступ интернету за потребе учешћа у наставном процесу на даљину.

Да би студентима био омогућен бесплатан приступ интернету за потребе учешћа у наставном процесу на даљину, потребно је да попуне формулар који се налази на интернет страници Универзитета у Бањој Луци. Пријаве су могуће до сриједе, 1. априла 2020. године, а формулар се налази овдје.

Подсјетимо, раније је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, донио  Инструкцију број: 1902/616-7-1/20 од 16. марта 2020. године о омогућавању праћења наставног процеса на даљину, у вријеме примјене Наредбе број 19.02/616-7/20 од 10. марта 2020. године. С циљем, да се свим студентима омогући приступ интернету за потребе онлајн наставе, министар Рајчевић је постигао договор са директором компаније „М:тел“ Марком Лопичићем  да се у сарадњи са овом компанијом обезбиједи бесплатан интернет за студенте који студирају на високошколским установама у Републици Српској, а који немају приступ интернету.

За средњошколце и будуће студенте Електротехничког факултета организује се курс Припремна настава у оквиру „Утичнионице“, концепта сарадње и размјене знања између нашег факултета и средњих школа. Током трајања курса, обрађиваће се задаци за полагање пријемног испита.

Курс је доступан на uticnionica.etf.unibl.org и може му се приступити у својству „guest“, док је за приступ одређеним садржајима потребно направити налог.

Од понедјељка, 23. марта 2020. године почиње извођење наставе по систему учење на даљину.

Универзитет у Бањој Луци је у протеклом периоду обавио припреме за коришћење платформе за електронско учење Google Classroom. Поред Google Classroom, за учење на даљину доступна је и платформа Hangouts Meet, али и низ других платформи за овакве видове учења, као што је Moodle.

Путем наведених платформи, поштујући ауторска права, студeнтима је могуће осигурати несметан приступ презентацијама које се користе у наставном процесу, ријешеним задацима, студијама случаја, аудио и видео записима, те и другим материјалима потребним за реализацију наставног процеса. На интернет страници Универзитета налазе се упутства за коришћење платформе Google Classroom.

Информације о приступу и праћењу наставе налазе се у студентским огласима.

Материјали припремљени у Институту за јавно здравство Републике Српске, а везано за препоруке у тренутној епидемиолошкој ситуацији:
 
1. Препоруке за путнике који одлазе у земље захваћене вирусом SARS-CoV-2,
2. Препоруке за путнике који долазе из земаља захваћених вирусом SARS-CoV-2,
3. Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за особе под сумњом на инфекцију COVID-19 у кућној изолацији,
4. Упутство за спречавања појаве и ширења COVID-19 на радном мјесту
5. Поступак са особама које су биле у контакту са потврђеним или вјероватним случајем инфекције SARS-CoV-2,
6. Допис упућен високошколским установама.
 
Материјали и све важне информације о појави корона вируса, налазе се и на страници Института за јавно здравство Републике Српске: https://www.phi.rs.ba/index.php?view=clanak&id=694
 
Број телефона дежурног епидемиолога у Институту за јавно здравство је 065/856-611. Бесплатни број телефона за информације за становништво је 0800 50 555.

© Електротехнички факултет, Универзитет у Бањој Луци,  1996-2017